Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής


Ευρωπαϊκή Γιορτή της ΜουσικήςΕίναι τελικά η 21η Ιουνίου η μέρα εορτασμού της μουσικής ή μήπως είναι κάτι παραπάνω για όλη τη Γηραιά Ήπειρο; Ανεξαρτήτως συνόρων, χρώματος, οικονομικής κατάστασης και μουσικής προτίμησης, τη συγκεκριμένη μέρα, σε ολόκληρο τον κόσμο και ειδικότερα στην Ευρώπη, όλοι συνυπάρχουμε ταυτόχρονα υπό τη σκέπη μιας κοινής ιδέας που μας ενώνει πολιτισμικά.
Το 2015, οι εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής συμπίπτουν με τα 20 χρόνια από την υπογραφή της χάρτας της Βουδαπέστης, η οποία δημιούργησε το δίκτυο της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής. Συμπίπτουν επίσης με τα 30 χρόνια του θεσμού της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, που ξεκίνησε από την Αθήνα το 1985, με πρωτοβουλία της τότε υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη.
Η ιδέα και το όραμα της Μελίνας γεννήθηκαν από μια ουσιαστική ανάγκη που έπειτα από 30 χρόνια παραμένει τόσο επίκαιρη: «η Ευρώπη χρειάζεται ψυχή» και «μόνο ο πολιτισμός μπορεί να τη προσφέρει» (Μέλινα Μερκούρη, δήλωση του 1983 ως Υπουργός Πολιτισμού).
Στην Ελλάδα αυτό το γνωρίζουμε καλά, και παρότι η εποχή που ζούμε είναι αρκετά φορτισμένη με αμφιβολίες, η πλώρη είναι στραμμένη προς την οδό της ενότητας, την οδό της αρμονίας, της προσφοράς και των αξιών που μας συνδιαμορφώνουν και για αυτούς τους λόγους, το όραμα της Μελίνας στάθηκε αφορμή για να αντλήσουμε επιπλέον έμπνευση για τις φετινές Πανελλαδικές διοργανώσεις.
Η 21η Ιουνίου αναμένεται γεμάτη μελωδίες, συναισθήματα, ήχους παραδοσιακούς και σύγχρονους, για να φέρει στο προσκήνιο τον τεράστιο πολιτιστικό μας πλούτο, σε κάθε γωνιά, σε κάθε πλατεία, πάρκο και πεζόδρομο, από την Αμαλιάδα, το Αγρίνιο, την Σπάρτη, την Ιτέα, την Λειβαδιά, τις Σέρρες, την Κεφαλονιά τη Λάρισα, την Ξάνθη, τα Χανιά, το Ηράκλειο, τα νησιά του αιγαίου όπως η Νάξος και η Πάρος, τα Κύθηρα έως τις μεγαλουπόλεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ή ακόμη και τη μοναδική Δονούσα των 130 κατοίκων.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015
ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Ώρα έναρξης 21:00
Ελληνική Μουσική και Τραγούδια
Χορωδία: «Πολύχρωμες Νότες»
Γυμνάσιο Αγίου Κωνσταντίνου
Ορχήστρα: Φιλαρμονικής Δήμου Αγρινίου
Σε συνεργασία με την Φιλαρμονική του Δήμου Αγρινίου
Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015
ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (Κεντρική Πλατεία)
Ώρα έναρξης 21:00
Ελαφρά Παλιά Τραγούδια
Ώρα έναρξης 21:30
Ροκ Συναυλία
Χορωδία και Ορχήστρα : «Ωδείο Σύγχρονης Τέχνης »
Σάββατο 20 Ιουνίου 2015
ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΑΙΟΦΥΤΟΥ
Ώρα έναρξης 18:00
Παραδοσιακοί Χοροί
Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος : « Παναγία Βλαχερνών »
Χορευτικά Τμήματα του Συλλόγου
Σάββατο 20 Ιουνίου 2015
ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (Κεντρική Πλατεία)
Ώρα έναρξης 21:00
Σύγχρονο Ροκ – Κλασικό Ροκ – Ελληνικό Ροκ – Έντεχνο – Παραδοσιακό
Ορχήστρα: «Ωδείο Δυτικής Ελλάδος »
Κυριακή 21 Ιουνίου 2015
ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙΟΥ
Ώρα έναρξης 20:00
Μπαλάντες και Μουσική από τον Κινηματογράφο
Ορχήστρα: «Η Πασσαρών»
Κιθαριστικό Σύνολο Ροδοτοπίου Ιωαννίνων
(Ιωάννινα)
Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (Κεντρική Πλατεία)
Ώρα έναρξης 21:00
Ελληνική Μουσική « Με την Ελλάδα Ξυπνάω & Κοιμάμαι»
Ορχήστρα: «Agrinio Βand»
Φιλαρμονική Δήμου Αγρινίου