Για την 1η Μάη


Ερμής«Η 1η του Μάη έχει καταγραφεί στην ιστορία αλλά και στην συνείδηση των λαών όχι μόνο σαν μέρα μνήμης και τιμής στους νεκρούς των εργατικών αγώνων αλλά και σαν μέρα που σηματοδοτεί την καθολική αντίσταση των λαών ενάντια σε ένα πολιτικό σύστημα εκμετάλλευσης και αδικίας αλλά και στους πολιτικούς και οικονομικούς εκφραστές του.
Σήμερα, περισσότερο ίσως από ποτέ, είναι επιτακτική η ανάγκη οι μικροί έμποροι και αυτοαπασχολούμενοι σε συμμαχία με τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους ανέργους, τους νέους και τις νέες, με όλα τα κοινωνικά στρώματα που βιώνουν στην πράξη και στο πετσί τους την συνεχιζόμενη ανθρωπιστική κρίση, την ανασφάλεια, την εκμετάλλευση, την αδικία, την εξαθλίωση……να πάρουν ξεκάθαρη θέση και να αντισταθούν ΑΠΕΝΑΝΤΙ:
 σε δήθεν «έντιμους συμβιβασμούς»
 σε τάχατες «υπερήφανες διαπραγματεύσεις»
 σε όλα τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους
 σε κάθε πολιτική που μας συρρικνώνει, μας φτωχοποιεί, μας αφανίζει.
Όλοι στους δρόμους και τις πλατείες, για να είναι η 1η Μάη 2015 η αφετηρία νέων καθολικών αγώνων…. «για να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση…».

ΑΦΙΣΣΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ - 1Η ΜΑΗ 2015«Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αγρινίου, απευθύνει κάλεσμα σε όλες τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους, στους απλήρωτους εμποροϋπαλλήλους, στους άνεργους, στις νέες και τους νέους, στις εργαζόμενες μητέρες να τιμήσουμε τους νεκρούς της τάξης μας, τους χιλιάδες επώνυμους και ανώνυμους που πάλεψαν σκληρά με τα αφεντικά και το κράτος τους σε όλο τον κόσμο για τις μεγάλες κατακτήσεις του 20ου αιώνα .
Αγγλία 1829: Διατυπώθηκε για πρώτη φορά το αίτημα για το 8ωρο.
Αμερική 1η Μάη 1886: Μέρα εκτεταμένου απεργιακού αγώνα των εργατών, με σκοπό την καθιέρωση του 8ωρου. Το αποτέλεσμα ήταν 185.000 εργάτες να κερδίσουν το 8ωρο και τουλάχιστον 200.000 εργάτες να μειώσουν το χρόνο εργασίας τους από 12 στις 10 και 9 ώρες.
1η ΜΑΗ 2015. Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς ανεργία, φτώχεια, μνημόνια.
Με τη συμμετοχή μας στην απεργία της 1ης Μάη στέλνουμε μήνυμα για την αγωνιστική ετοιμότητα μας, την απόφαση μας να υπερασπίσουμε το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας, δεν αποδεχόμαστε νέα μνημόνια και νέα δεινά στη ζωή μας για τα κέρδη των μονοπωλίων.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ , συνεχίζει στον ίδιο δρόμο της Ε.Ε. και των καπιταλιστικών κερδών. Διατηρεί ανέπαφο όλο το αντεργατικό πλαίσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων που θα το ενισχύσει με νέα αντεργατικά μέτρα που θα προκύψουν από τα νέα μνημόνια. Η επίθεση του μεγάλου εμπορικού κεφαλαίου στους εργαζόμενους του κλάδου συνεχίζεται αμείωτη.
Οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, η απληρωσιά, η ανασφάλιστη εργασία, οι μειώσεις των μισθών, η ανεργία, η κατάργηση της Κυριακής αργίας όλα τα αντεργατικά μέτρα είναι εδώ παραμένουν σε ισχύ και αυξάνονται.
Σήμερα όσο ποτέ, χρειάζεται να ενισχυθεί η συσπείρωση στο κλαδικό σωματείο και στη γραμμή του αγώνα. Να αλλάξουμε τους συσχετισμούς στο συνδικαλιστικό κίνημα, να ανατραπεί η γραμμή της ταξικής υποταγής, που νεκρώνει το σώμα της εργατικής τάξης. Να ηττηθεί η γραμμή που απελπίζει και αποτρέπει χιλιάδες εργαζόμενους και νέους να μπουν στους αγώνες και την ταξική πάλη. Να στείλουμε στον αγύριστο τον παλιό και νέο κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό. Καλούμε όλους τους συναδέλφους στην απεργιακή συγκέντρωση την 1η Μάη στις 10 το πρωί στο Σύνταγμα να διαδηλώσουμε για :
• Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.
• Σταθερή μόνιμη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους.
• Ωράριο εργασίας 40ωρο-8ωρο-5θήμερο.
• Υπογραφή κλαδικής σύμβασης με κατώτερο μισθό 920 ευρώ.
Ζήτω η εργατική Πρωτομαγιά – Δεν είναι αργία, είν’ απεργία, παλεύει η εργατιά.»

Ο.Ε.Σ.Β.Δ.Ε.Ν.«Η επέτειος της Πρωτομαγιάς του 2015 βρίσκει για άλλη μια χρονιά την χώρα μας σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομικά κατάσταση.
Η συνεχιζόμενη για έκτο χρόνο πρωτόγνωρη οικονομική κρίση έχει οδηγήσει στο να χάσουν την δουλειά τους περίπου 1.500.000 πολίτες ,να οδηγηθούν στο κλείσιμο των μικρών επιχειρήσεων 250.000 συνάδελφοι κι αν συνεχίσει η ίδια κατάσταση ο αριθμός των λουκέτων στην αγορά θα αυξηθεί, χιλιάδες συνάνθρωποι μας θα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, καθώς και χιλιάδες νέοι πτυχιούχοι με εξαιρετικά προσόντα θα αναγκάζονται να αναζητήσουν δουλειά στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα η ανεργία να αποτελεί πλέον το πιο σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα για τη χώρα μας.
Η ΟΕΣΒΔΕΝ με αφορμή την επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς που γιορτάζεται σε όλον τον κόσμο, θέλει να τονίσει ότι η 1η Μάη αποτελεί ημέρα ορόσημο για τους αγώνες των εργαζόμενων, ημέρα μνήμης για όλους εκείνους που πάνω από εκατό χρόνια πριν ξεκίνησαν κι έδωσαν και τη ζωή τους για τα εργατικά δικαιώματα και ταυτόχρονα αποτελεί αφετηρία νέων αγώνων και προσπαθειών όλων των εργαζομένων για πιο ανθρώπινες συνθήκες στους χώρους εργασίας, για ανθρώπινο ωράριο και αξιοπρεπείς αμοιβές.»

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ, ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ
«Άλλη μια εργατική Πρωτομαγιά βρίσκει τη χώρα, τους εργαζόμενους, τους άνεργους τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες σε οριακή κατάσταση.
Η αποδιάρθρωση που επήλθε στην Ελληνική οικονομία τα μνημονιακά χρόνια που προηγήθηκαν, σε συνδυασμό με τη ναυαγισμένη δημόσια διοίκηση και τη δραματική μείωση των εισοδημάτων του υπαλληλικού κόσμου, αλλά και της ανεργίας που καλπάζει, έχουν οδηγήσει την πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) σε μαρασμό.
Στη χώρα μας οι ΜΜΕ αποτελούν το 90% των επιχειρήσεων. Αντιλαμβάνεται ο κάθε σκεπτόμενος πολίτης ότι οι επιχειρήσεις αυτές απασχολούν ένα πολύ μεγάλο τμήμα των εργαζόμενων της χώρας και συμβάλουν αποφασιστικά στα δημόσια έσοδα με φόρους, ασφαλιστικές εισφορές (εργοδοτών και εργαζομένων), δημοτικά τέλη και λοιπά.
Όλα αυτά τα μνημονιακά χρόνια της άγριας λιτότητας πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ΜΜΕ έχουν βάλει λουκέτο και πάρα πολλές που βρίσκονται σε λειτουργία είναι ζημιογόνες (με την ελπίδα της ανάκαμψης). Ακόμα, ένας τεράστιος αριθμός ΜΜΕ βρίσκεται στο όριο συναγερμού (λειτουργεί μόνο για να καλύπτει τα έξοδα) και δυστυχώς ένα πολύ μικρό μέρος ανταπεξέρχεται υποφερτά.
Οι υπεύθυνοι για την τραγική κατάσταση των ΜΜΕ αλλά και της μεγάλης πλειονότητας του Ελληνικού λαού είναι γνωστοί και οι πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων που προηγήθηκαν την τελευταία (τουλάχιστον) 5ετία είναι συγκεκριμένες.
Θεωρούμε ότι οι ΜΜΕ, ως βασικός τομέας της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα, μπορούν και πρέπει να αναταχθούν. Απαιτούμε από τη νέα κυβέρνηση που πρόκυψε από τις εκλογές στις 25 Γενάρη, να σκύψει άμεσα και με πραγματικό ενδιαφέρον πάνω στα προβλήματα του κλάδου μας και με τις αναγκαίες ρυθμίσεις να δώσει το απαιτούμε οξυγόνο για τη συνέχιση της ύπαρξης και λειτουργίας μας.
Υπάρχουν βασικά αιτήματα για τα ασφαλιστικά μας προβλήματα που έχουν υποβληθεί στους αρμόδιους φορείς της πολιτείας, όπως:
1. Όλες οι ασφαλιστικές οφειλές να κεφαλαιοποιηθούν (παγώσουν).
2. Να διαγραφούν τα χρέη του κλάδου υγείας και οι επιβαρύνσεις σε αυτά.
3. Να διαγραφούν, επίσης, όλα τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις επί του αρχικού κεφαλαίου και να υπολογιστεί επιτόκιο 1%.
4. Να επιτραπεί η ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας.
5. Μετά από τα παραπάνω και αφού, ο ασφαλισμένος θα μπορεί να ανταποκριθεί στις τρέχουσες εισφορές, να του δίνεται η δυνατότητα να πληρώνει μηνιαία, αν το επιθυμεί, μέρος του κεφαλαιοποιημένου χρέους του, με ποσό που ο ίδιος θα αποφασίζει – έστω και 50 € το μήνα.
6. Να καθιερωθεί άμεσα το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, που υπήρξε βασική προεκλογική εξαγγελία.
Ακόμα, υπάρχει αίτημα για ρύθμιση και τακτοποίηση οφειλών από πρόστιμα προς τους Δήμους, που χρήζουν άμεσης ικανοποίησης.
Συνάδελφοι και συμπολίτες της Αιτωλοακαρνανίας,
Αγωνιζόμαστε για τα προβλήματα του κλάδου μας, για τα προβλήματα όλων των εργαζόμενων, για τα προβλήματα όλων των πολιτών. Συμμετέχουμε και καλούμε στη συγκέντρωση της Συντονικής Eπιτροπής των φορέων του Νομού μας για την Εργατική Πρωτομαγιά, την Παρασκευή 1η Μάη στην πλατεία Παναγοπούλου (Συντριβάνι), στις 10:30’ το πρωί.
Ο Δρόμος του Αγώνα είναι η μόνη μας επιλογή!»

logo_Νεολαία ΣΥΡΙΖΑΜετά την κατάρρευση της wall street το 2008 και την διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, δομική καπιταλιστική κρίση μια κρίση υπερπαραγωγής και του τρόπου παραγωγής και ανάπτυξης μπήκε ένα διακύβευμα. Αυτό δεν ήταν άλλο απ’ το ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα δηλ. την κρίση και πως αυτή θα ξεπεραστεί. Το τι έχει γίνει μετά από 5 χρόνια όλοι λίγο πολύ έχουμε καταλάβει. Το μονοπωλιακό κεφάλαιο έκανε την κρίση ευκαιρία για περαιτέρω εκμετάλλευση των εργαζομένων με αύξηση της υπεραξίας και του ποσοστού κέρδους. Έτσι μειώθηκαν μισθοί,συντάξεις,δαπάνες για παιδεία,υγεία, εισήχθησαν μορφές ευέλικτης και ανασφάλιστης εργασίας και αυξήθηκε η ανεργία. Ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους η ανεργία έφτασε σε ποσοστά πρωτοφανή για χώρα σε καιρό ειρήνης. Στο απέναντι στρατόπεδο συνεχίστηκαν οι φοροαπαλλαγές σε εφοπλιστές και συγκεκριμένους επιχειρηματίες. Με επιχειρήματα όπως η ‘’ανταγωνιστικότητα ‘’ κόπηκαν μισθοί και συρρικνώθηκαν περαιτέρω σημαντικές κατακτήσεις και δικαιώματα, φθάνοντας σε σημείο να έχουμε μισθούς Βουλγαρίας σε τιμές Βρυξελλών, μετατοπίζοντας έτσι το συσχετισμό δύναμης κεφαλαίου-εργασίας σε βάρος των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επαγγελματιών. Επίσης το πολυσυζητημένο χρέος , ο λόγος που μπήκαμε στα μνημόνια, αυξήθηκε αντί να μειωθεί από 120% του ΑΕΠ σε 177%. Το χρέος αποτέλεσε από την αρχή της κρίσης ένα ταξικό εργαλείο του μεγάλου κεφαλαίου ντόπιου ελληνικού και ευρωπαικού για την εφαρμογή νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας , την υφαρπαγή δημόσιας περιουσίας σε εξευτελιστικές τιμές και συνεχής επίθεση σε κάθε τι δημόσιο με προώθηση της λογικής του κέρδους παντού. Το εργατικό-λαικό κίνημα συγκροτήθηκε τα τελευταία χρόνια ως ένα κίνημα αμυντικό υπερασπιζόμενο τις σημαντικότατες κατακτήσεις και δικαιώματα όπως το 8ωρο,συλλογικές διαπραγματεύσεις, κυριακάτικη αργία,ασφάλιση κτλ. Δεν κατάφερε όμως να σταματήσει τη μνημονιακή λαίλαπα. Οι μαζικότατες και απεργίες τις περιόδου 2010-12,το σταμάτημα παρελάσεων,κίνημα δεν πληρώνω ,κίνημα αγανακτισμένων κτλ οδήγησαν σε πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου και Παπαδήμου και του καθεστωτικών κομμάτων του χθές και σε ανάδειξη για πρώτη φορά στη χώρα μας μια κυβέρνηση της αριστεράς. Σήμερα όσο ποτέ και με όχημα μια κυβέρνηση που έχει ως πρώτη προτεραιότητα τις ανάγκες του κόσμου της εργασίας πρέπει να διεκδικήσουμε από κοινού όλα τα χτυπημένα από τις πολιτικές λιτότητας κομμάτια της κοινωνίας εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι ,μικρομεσαίοι ,νεολαία, συνταξιούχοι και φοιτητές να πάρουμε πίσω όσα μας έκλεψαν και δικαιούμαστε. Ήρθε η ωρα για την αντεπίθεση έτσι ώστε να αλλάξουμε το συσχετισμό σε βάρος του κεφαλαίου απαιτώντας μέσα από ένα μεγάλο πλατύ λαικό κίνημα την εφαρμογή ενός μνημονίου για τον πλούτο. Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Αγρινίου καλεί όλα τα μαχόμενα κομμάτια της νεολαίας να πάρουν μέρος μαζικά στον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην πόλη του Αγρινίου αύριο Παρασκευή στην πλατεία Παναγοπούλου και ώρα 10.30 π.μ.

logo_ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας«Τα μηνύματα των απεργών του Σικάγου την 1η Μάη στα 1886, μας εμπνέουν, μας κινητοποιούν, μας δείχνουν το δρόμο του διαρκή αγώνα. Οι αξίες και το νόημα των διεκδικήσεων και των θυσιών της Εργατικής Τάξης είναι ζωντανές και επίκαιρες.
Η Εργατική πρωτομαγιά, ημέρα πανεργατικής απεργίας, σηματοδοτεί την πάλη των εργαζόμενων, για την απελευθέρωση του ανθρώπου από τα δεσμά της εκμετάλλευσης, για να συναντηθούν οι ανθρώπινες ανάγκες με την εργασία, να μετατραπεί η δουλειά σε δημιουργία, για να ταυτισθεί η ζωή μας με την αξιοπρέπεια.
Η εργατική τάξη και όλοι γενικά οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι γυναίκες και οι νέοι είναι τα θύματα των μνημονιακών πολιτικών και της άγριας λιτότητας, που αποδιάρθρωσαν την οικονομία και καταβύθισαν τη χώρα και την κοινωνία μας σε πρωτοφανή για περίοδο ειρήνης ανθρωπιστική κρίση.
Οι εργατικές κατακτήσεις και τα δικαιώματα καταστρατηγήθηκαν και τελικά διαλύθηκαν. Την καταστροφική πολιτική των μνημονιακών κυβερνήσεων εισέπραξαν η πρόνοια και η κοινωνική ασφάλιση. Η ανεργία ως απότοκο της παραγωγικής πτώσης και της γενικευμένης οικονομικής ύφεσης εκτινάχτηκε στα ύψη και τμήματα του πληθυσμού, κυρίως των νέων, μετανάστευσαν.
Οι εργαζόμενοι κι όλος ο Ελληνικός λαός γνωρίζουν τους υπεύθυνους της καταστροφής κι έδωσαν την απάντησή τους στις 25 Γενάρη, πραγματοποιώντας τη μεγάλη ανατροπή των εθελόδουλων πολιτικών δυνάμεων που μας οδήγησαν στην καταστροφή, αναδεικνύοντας για πρώτη φορά την Αριστερά κυβέρνηση της χώρας.
Τη φετινή Εργατική Πρωτομαγιά οι εργαζόμενοι δίνουν σκληρή πολιτική και ταξική μάχη, απέναντι στον πολιτικό εκβιασμό των «δανειστών» και στο κλίμα οικονομικής ασφυξίας που δημιουργούν οι εκπρόσωποι των τοκογλύφων για να ταπεινώσουν και τελικά να υποτάξουν στις ορέξεις τους τη χώρα και να ακυρώσουν το ελπιδοφόρο εγχείρημα που επέλεξε ο ελληνικός λαός.
Το Κεφάλαιο και οι διεθνείς τοκογλύφοι, με συμμάχους τους το ηττημένο πολιτικό σύστημα, τα εγχώρια και τα συστημικά ΜΜΕ, αμφισβητούν λυσσαλέα το δικαίωμα των εργαζομένων και του Ελληνικού λαού, να αγωνίζονται να αλλάξουν τη ζωή τους και την πορεία της χώρας.
Το εργατικό-λαϊκό κίνημα, μέσα σ’ αυτό το ρευστό πολιτικό σκηνικό, δεν πρέπει να παρακολουθεί αμήχανα τις πολιτικές εξελίξεις. αλλά οφείλει να αναπτύξει τη δράση του, να συγκρουσθεί διεκδικώντας και επιβάλλοντας πολιτικές προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων, της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.
 Αγωνιζόμαστε για την πλήρη και άμεση αποκατάσταση των εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, ενάντια στο δόγμα της λιτότητας.
 Αγωνιζόμαστε, ενάντια στους πολιτικούς εκβιασμούς, για πλήρη ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας.
 Αγωνιζόμαστε για τη νέα εκκίνηση στη χώρα μας, με στέρεη οικονομία, με δικαιοσύνη, δημοκρατία και κοινωνική αλληλεγγύη .
Καλούμε τους εργαζόμενους και όλους πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας να συμμετέχουν στις κατά τόπους συγκεντρώσεις των σωματείων και των συνδικάτων, της 1ης Μάη!»