Αντίθετη η Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην υποβάθμιση των τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ με έδρα το Αγρίνιο


Συνεδρίαση Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής ΕλλάδαςΤην αντίθεσή της σε οποιαδήποτε υποβάθμιση των σχολών του Πανεπιστημίου Πάτρας και του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας που έχουν έδρα και λειτουργούν στο Αγρίνιο εξέφρασε με απόφασή της, η Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κατά τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής.
«Δυστυχώς τα προβλήματα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ιδίως με την υποχρηματοδότηση, είναι πάρα πολλά και όλα αυτά έχουν πολλές συνέπειες στη λειτουργία των τμημάτων και στην σωστή παροχή γνώσεων στους φοιτητές. Δεν πρέπει να γίνονται σπασμωδικές κινήσεις και επιτέλους να σταματήσουν οι διαρροές για μεταφορά των σχολών που ως μόνο στόχο έχουν να αποπροσανατολίσουν από τον πραγματικό σκοπό της ίδιας της εκπαίδευσης, έχοντας στο νου τις πραγματικές ανάγκες της χώρας και της κοινωνίας» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας και συνέχισε: «Παράλληλα θα πρέπει να υποστηριχθούν τα τμήματα των σχολών Αγρινίου και Μεσολογγίου ώστε να παρέχεται υψηλή γνώση».

Ανάλογη απόφαση για το θέμα έχει λάβει και το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας στη συνεδρίασή του στις 11 Φεβρουαρίου 2013, αναφορικά με το σχέδιο «Αθηνά» το οποίο χαρακτηριζόταν «από σοβαρές αστοχίες, απουσία ενιαίων κριτηρίων, έλλειψη σοβαρής ακαδημαϊκής προετοιμασίας και στόχων και επιπλέον οδηγεί σε περαιτέρω αποδιοργάνωση την ήδη δοκιμαζόμενο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», όπως ανέφερε τότε η απόφαση του Σώματος, καλώντας παράλληλα, την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να αποσύρει άμεσα το νομοσχέδιο, ζητώντας την περαιτέρω αναβάθμιση των Ιδρυμάτων αυτών.
Ήδη για το θέμα, πάντως, των τμημάτων και των σχολών του Αγρινίου, υπήρξε παρέμβαση της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνας Σταρακά με επιστολή της προς τον Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Αριστείδη Μπαλτά και τον αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας, Τάσο Κουράκη, από τους οποίους και ζητά να πληροφορηθεί «ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για τα δύο αυτά, ζωτικής σημασίας, ιδρύματα ώστε να σταματήσει μια για πάντα η παραφιλολογία για το μέλλον τους και έτσι να σταματήσει η περαιτέρω απαξίωση μιας δοκιμαζόμενης περιοχής της χώρας με τεράστια ελλείμματα σε επενδύσεις και αναπτυξιακό σχεδιασμό».
Παράλληλα, έχει ήδη γίνει και συνάντηση της Αντιπεριφερειάρχη, με αντιπροσωπεία φοιτητών από τις πανεπιστημιακές σχολές στο Αγρίνιο κατά την οποία και έγινε μια ειλικρινής, άμεση και εξαιρετικά χρήσιμη συζήτηση, στην οποία επαναβεβαίωσαν ότι ο χωροταξικό ζήτημα δεν είναι το πρώτιστο θέμα για εκείνους, αλλά περισσότερο η αξία του πτυχίου τους, τα κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματά τους, οι υποδομές, οι συνθήκες διαβίωσης, όπως η σίτιση και η στέγαση, καθώς και τεχνικά θέματα, όπως τα μέλη των ΔΕΠ, το διοικητικό προσωπικό και το ακαδημαϊκό περιβάλλον.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν εκτός του Περιφερειάρχη και προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής Απ. Κατσιφάρα, οι Χριστίνα Σταρακά, Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ηλείας, Χαράλαμπος Αριστειδόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Γιώργος Αγγελόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας, Ιωάννης Λύτρας, Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων, Νίκος Υφαντής, Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Παναγιώτης Πλατανιάς, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Αντώνης Χαροκόπος, Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Διονυσία Μαράτου.
Στη συνεδρίαση παρέστησαν οι: Αναστασία Τογιοπούλου, Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Τρύφωνας Φωτόπουλος, πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας, Δημήτρης Καραβίδας, Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της ΠΔΕ, Λυκούργος Σταματελάτος, Διευθυντής Αναπτυξιακού Σχεδιασμού της Π.Ε. Αχαΐας, Ευγενία Λεωνίδου, προϊσταμένη του Τμήματος Εφαρμογής Προγραμμάτων και Έργων και Σπύρος Παπασπύρου, προϊστάμενος του Τμήματος Σχεδιασμού Περιφερειακής Πολιτικής.

Advertisements