«Έφυγε» ο Βασίλης Μαγγίνας


Βασίλης ΜαγγίναςΑπεβίωσε το πρωί σε ηλικία 66 ετών ο Βασίλης Μαγγίνας. Ο πρώην υπουργός και επί σειρά ετών βουλευτής της ΝΔ κατέληξε σε νοσοκομείο των Αθηνών, όπου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα.
Ο Βασίλης Μαγγίνας καταγόταν από τον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, αλλά γεννήθηκε το 1949 στην Αθήνα και σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών.
Τον Αύγουστο του 1974, υπήρξε ειδικός συνεργάτης στο υπουργείο Προεδρίας.
Το 1975, ανέλαβε τη διεύθυνση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών της ελληνικής πρεσβείας στο Βελιγράδι. Την εποχή της Διαβαλκανικής Συνεργασίας κάλυψε τις πρώτες επίσημες επισκέψεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή στα Βαλκάνια.
Τον Ιούλιο του 1976, με την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, ανέλαβε την οργάνωση των Υπηρεσιών Τύπου της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας (ΜΕΑ) στις Βρυξέλλες.
Τον Αύγουστο του 1977, διορίστηκε γενικός διευθυντής στον Ο.Γ.Α., θέση από την οποία παραιτήθηκε τον Οκτώβριο του 1981.
Πήρε μέρος στη Β΄και Γ΄ Διαβαλκανική Διάσκεψη Τουρισμού και στη 16η και 17η Σύνοδο της Μικτής Ελληνογιουγκοσλαβικής Επιτροπής.
Από το 1979 έως το 1980, ήταν μέλος της Ομάδας Εργασίας του ΚΕΠΕ στα πλαίσια του προγράμματος Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Τον Μάιο του 1979, εξελέγη μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Ν.Δ., κατά τη διάρκεια του Α΄Συνεδρίου του κόμματος στη Χαλκιδική.
Τον Φεβρουάριο του 1982, εξελέγη μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ν.Δ.
Τον Σεπτέμβριο του 1985, μαζί με 11 βουλευτές της Ν.Δ. ακολούθησε τον Κωστή Στεφανόπουλο στην ίδρυση της Δημοκρατικής Ανανέωσης (ΔΗ.ΑΝΑ.) και διετέλεσε μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος.
Την ίδια χρονιά, εξέδωσε το βιβλίο «Υπαρκτός κίνδυνος».
Στις 10 Οκτωβρίου 1989 επανεντάχθηκε στη Ν.Δ. Στις εκλογές του ίδιου χρόνου ήταν υποψήφιος βουλευτής του κόμματος στην Α΄Αθήνας και στις εκλογές του Απριλίου του 1990 ήταν υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας. Τον Δεκέμβριο του 1991 διορίστηκε Γενικός Γραμματέας Τύπου και Πληροφοριών και τον Αύγουστο του 1992 κυβερνητικός εκπρόσωπος, θέσεις στις οποίες παρέμεινε έως τον Σεπτέμβριο του 1993.
Τον Οκτώβριο του 1993 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ.
Στις 24 Νοεμβρίου 1994 εξελέγη Πρόεδρος της Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (Ο.Κ.Ε.) της Ν.Δ. για θέματα σχετικά με τον Τύπο και τα ΜΜΕ, θέση στην οποία επανεξελέγη το 1995.
Από τις αρχές του Ιανουαρίου του 1995 έως τον Απρίλιο του 1996, οπότε με απόφαση του αρχηγού της Ν.Δ. Μιλτιάδη Έβερτ αντικαταστάθηκε από τον Προκόπη Παυλόπουλο, διετέλεσε εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος.
Τον Ιανουάριο του 1997 εξελέγη αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Ε.Λ.Κ.) στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
Τον Οκτώβριο του 1997 εξελέγη Πρόεδρος της Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου της Ν.Δ. για θέματα σχετικά με το υπουργείο Εξωτερικών και επανεξελέγη το 1998.
Τον Απρίλιο του 2004 εξελέγη Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και με την ιδιότητα αυτή, συμμετείχε στις Κοινοβουλευτικές Συνελεύσεις του ΝΑΤΟ ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας.
Τον Φεβρουάριο του 2006 ορίστηκε από τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Ν.Δ., Κώστα Καραμανλή, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, θέση στην οποία παρέμεινε έως το τέλος Απριλίου του 2007, οπότε ανέλαβε για πρώτη φορά κυβερνητικό αξίωμα, ως Υπουργός Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας, αντικαθιστώντας τον παραιτηθέντα Σάββα Τσιτουρίδη.
Στις 15 Δεκεμβρίου 2007 μετά από συνεχόμενα δημοσιεύματα εφημερίδων εις βάρος του για εργασιακές και πολεοδομικές παρατυπίες, υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο οποίος την έκανε αποδεκτή.
Παντρεύτηκε την Κατερίνη Παπαδάκη και απέκτησαν μία κόρη.

Δήλωση Σαμαρά
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνης Σαμαράς, για την απώλεια του Βασίλη Μαγγίνα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου για τον αδόκητο θάνατο του Βασίλη Μαγγίνα, ακούραστου αγωνιστή της Παράταξής μας.
Υπηρέτησε ως βουλευτής και υπουργός των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας, το δημόσιο συμφέρον και τίμησε την ιδιαίτερη Πατρίδα του, την Αιτωλοακαρνανία.
Στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου».

Δήλωση Κατσιφάρα
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας προέβη στην ακόλουθη σχετική δήλωση:
«Ο Βασίλης Μαγγίνας υπηρέτησε με ήθος και συνέπεια το δημόσιο συμφέρον από τη θέση του βουλευτή και του υπουργού, ενώ παράλληλα αγωνίστηκε για την πρόοδο της Αιτωλοακαρνανίας, απ’ όπου έλκυε την καταγωγή του.
Η απώλειά του αφήνει πίσω ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Κυρίως, όμως, αφήνει μία βαριά παρακαταθήκη για όλους εμάς που συνεχίζουμε να υπηρετούμε τους συμπολίτες μας και την περιοχή μας.
Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του και σε όλους τους οικείους του».

Ο Πρόεδρος της ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. Αιτωλοακαρνανίας Κώστας Σύρρος
«Μια εξέχουσα πολιτική προσωπικότητα, που επί χρόνια αντιπροσώπευε με σοβαρότητα και ήθος στα βουλευτικά έδρανα την Αιτωλοακαρνανία, έφυγε από κοντά μας. Ο πρώην Υπ. Βασίλης Μαγγίνας, ένας πολιτικός με συναίσθηση του μέτρου και της προσφοράς, δεν είναι πια μαζί μας.
Σε μιαν εποχή που φθίνουν οι πολιτικές προσωπικότητες, εκείνος μετρημένος κοσμούσε την πολιτική ζωή του τόπου με την ιδιαίτερη αξιοπρέπειά του. Στα χρόνια της κατάρρευσης του πολιτικού ήθους και της εμπιστοσύνης στους πολιτικούς, εκείνος εξακολουθούσε να παραδίδει μαθήματα «πολιτικής ευπρέπειας».
Οπαδός της ευθείας και όχι της πλάγιας πολιτικής και των δεύτερων σκέψεων ξεχώριζε για την συμπεριφορά του και τον ακέραιο χαρακτήρα του.
Στις σχέσεις του ίσχυε πάντα η αρχή της εμπιστοσύνης και της εκτίμησης, κάτι που γνωρίζουν καλά όσοι είχαν την τύχη να συνεργαστούν μαζί του και να γίνουν φίλοι του.
Στην πολιτική του καριέρα αρκετές φορές «ενοχλούσε», αλλά ήταν της άποψης ότι δε νοείται αξιόπιστος πολιτικός που να τους ικανοποιεί όλους. Αντιμετώπισε αρκετές πολιτικές χαρές και λύπες με αξιοπρέπεια και σοβαρότητα.
Πάντα με την κρίση του πολιτικού ανδρός ακολουθούσε την άποψη ότι μερικά πράγματα στη ζωή δεν είναι διαπραγματεύσιμα, τουλάχιστον για μερικούς ανθρώπους.
Αν μου επιτρέπεται να εκμεταλλευτώ το προνόμιο του συνεργάτη και του φίλου του Βασίλη Μαγγίνα, ομολογώ ότι αισθάνομαι τυχερός που ήμουν δίπλα του και πορεύτηκα για αρκετά χρόνια με τις πολιτικές του συμβουλές.
Στο δρόμο προς τον ουρανό αγαπητέ Υπουργέ να ξέρεις ότι θα σε θυμόμαστε πάντα με αγάπη.
Με σεβασμό σε αποχαιρετάμε όλοι σου οι φίλοι, όλη η Αιτωλοακαρνανία.
Με ένα σφίξιμο στην καρδιά ευχόμαστε ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ σε έναν άξιο πολιτικό άνδρα του τόπου μας.»

Οι ΑΝ.ΕΛΛ. Αιτωλοακαρνανίας
«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες Αιτωλοακαρνανίας, εκφράζουν την θλίψη τους για την ξαφνική απώλεια του Αιτωλοακαρνάνα πολιτικού άνδρα, Βασίλη Μαγγίνα.
Ο Βασίλης Μαγγίνας, υπήρξε ένας ευπατρίδης της πολιτικής, που με τη δημόσια παρουσία του, τίμησε τον τόπο που θα τον δεχτεί αύριο στην τελευταία του κατοικία.
Στην οικογένεια του εκλιπόντος εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια.»

Advertisements