Πρόταση βουλευτών για εθνική συμφωνία συνυπογράφει η Φούντα


Φούντα«H πρόταση των Βουλευτών της ΔΗΜ.ΑΡ. Τσούκαλη Νίκου, Φούντα Νίκης και Ψύρρα Θωμά για εθνική συνεννόηση είναι μια «δέσμη» τριών ενεργειών συναίνεσης, που προϋποθέτει απαραίτητα την συμφωνία των δύο μεγάλων κομμάτων. Προς αυτά κυρίως απευθύνεται. Πρόκειται για πρόταση-έκκληση για στοιχειώδη συνεννόηση που έχει ανάγκη ο τόπος ώστε να διασφαλίσουμε -έστω και την τελευταία στιγμή- κάποιες εκ των κορυφαίων θεσμικών διαδικασιών: α) συμφωνία για να ολοκληρωθεί η Αναθεώρηση του Συντάγματος τα δύο επόμενα χρόνια, β) συμφωνία για Εκλογή Προέδρου, γ) συμφωνία για το χρόνο των εκλογών.
Η Πρόταση αυτή είναι ενιαία και ΔΕΝ συνδέεται με την επιλογή και την ψήφο του καθενός βουλευτή στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η αποδοχή της πρότασης θα έχει ως αποτέλεσμα:
1) να αποδείξει ότι οι πολιτικές δυνάμεις δεν έχασαν τη δυνατότητα στοιχειώδους συνεννόησης
2) να αποφορτίσει το κακό πολωτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί
3) να δώσει την αίσθηση ότι η χώρα πορεύεται συντεταγμένα και με σταθερότητα, γεγονός που θα διευκολύνει τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και το ΔΝΤ και θα θέσει τις βάσεις για την καλύτερη διαπραγμάτευση του χρέους.
4) να μην μεταθέσει την αναθεώρηση του συντάγματος πέρα από το 2020 και να υπάρξει ο χρόνος για να γίνουν οι συνταγματικές αλλαγές (για το πολιτικό σύστημα, τις εξουσίες του προέδρου, την ευθύνη υπουργών, τους πόρους της αυτοδιοίκησης, το εκλογικό σύστημα, το σταθερό φορολογικό σύστημα κλπ) που είναι απαραίτητες για μελλοντικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα.»

Η επιστολή που κατατέθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής και συνυπογράφουν οι βουλευτές Αηδόνης Χρήστος, Λυκούδης Σπύρος, Οικονόμου Βασίλης, Τατσόπουλος Πέτρος, Τσούκαλης Νίκος, Φούντα Νίκη, Ψαριανός Γρηγόρης και Ψύρρας Θωμάς έχει ως εξής:
«Στην παρούσα κρίσιμη φάση που διανύει η χώρα η εθνική ανασυγκρότηση απαιτεί συνεργασίες, συμφωνίες και ευρύτατες συναινέσεις. Τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ακούσουν τη φωνή της κοινωνίας που επιδιώκει την αλλαγή των αδιέξοδων κυβερνητικών πολιτικών, χωρίς παράλληλα να εκτίθεται σε κινδύνους η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
Μέσα στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να αναληφθεί άμεσα μια ολοκληρωμένη πρωτοβουλία που θα έχει ως στόχο την «εθνική συνεννόηση», στα εξής σημεία που αποτελούν στο σύνολό τους και μόνο ενιαία πρόταση:
α) την έναρξη της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης από την παρούσα Βουλή. Δεδομένου μάλιστα ότι η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος ολοκληρώνεται σε δύο βουλευτικές περιόδους, η μη εκκίνηση της διαδικασίας από την παρούσα Βουλή σημαίνει, αναγκαστικά, ότι η πολιτικά και θεσμικά αναγκαία συνταγματική αναθεώρηση αναστέλλεται επί μακρόν, δεν ανατρέπεται το αίσθημα απαξίωσης της πολιτικής στους πολίτες και επιδεινώνεται η λειτουργία του πολιτικού συστήματος και της ίδιας της Δημοκρατίας,
β) την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή ως ισχυρή συμβολική έκφραση μιας συναινετικής διαδικασίας, μακριά από επικίνδυνες «προσθαφαιρέσεις» βουλευτικών ψήφων που υπονομεύουν το κύρος του θεσμού αλλά και του Κοινοβουλίου,
γ) τη συμφωνία για ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πορείας προς τις εθνικές εκλογές μέσα στο 2015.
Τα παραπάνω θα αποτελέσουν ηχηρό μήνυμα προς τους εταίρους και τις αγορές ότι τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου της χώρας μπορούν και επιζητούν να δίνουν συναινετικές λύσεις σε μείζονα πολιτικά ζητήματα και παράλληλα να δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε να επιδιωχθεί η ρύθμιση του ελληνικού χρέους, με όρους που θα το καθιστούν βιώσιμο, χωρίς την περαιτέρω δοκιμασία της κοινωνίας με νέα επώδυνα μέτρα.
Αποτελεί αδήριτη ανάγκη να αναβαθμιστεί ο ρόλος του Κοινοβουλίου και να επιτευχθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση, σε μια πολύ κομβική στιγμή για τη χώρα, μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες.»

Advertisements