Νέο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των Γ.Ο.Ε.Β. – Τ.Ο.Ε.Β. ζήτησε από τον Κουκουλόπουλο ο Κατσιφάρας


Νέο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των Γ.Ο.Ε.Β. - Τ.Ο.Ε.Β. ζήτησε από τον Κουκουλόπουλο ο ΚατσιφάραςΗ λειτουργία των Γ.Ο.Ε.Β. – Τ.Ο.Ε.Β. στη Δυτική Ελλάδα και το νέο νομοθετικό πλαίσιο που πρέπει να τα διέπει, ο σχεδιασμός για την νέα Προγραμματική Περίοδο αλλά και οι επιπτώσεις του καταρροϊκού πυρετού και η αντιμετώπισή τους, τέθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας με τον αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Πάρι Κουκουλόπουλο.
Όπως επεσήμανε ο Περιφερειάρχης οι Γενικοί και Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων είναι στο όρια της κατάρρευσης και δεν μπορούν να λειτουργήσουν.
«Χρειάζονται ένα γενικότερο πλαίσιο εξυγίανσης για τις υφιστάμενες εκκρεμότητες ώστε να υπάρχει ένα καθαρό τοπίο και στη νέα Προγραμματική Περίοδο να μπορούν να χρηματοδοτηθούν έργα εκσυγχρονισμού των δικτύων άρδευσης, επέκτασης λειτουργίας τους. Ουσιαστικά να υπάρχει ένα νέο μοντέλο διαχείρισης» σημείωσε ο κ. Κατσιφάρας.
Παράλληλα, τόνισε πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διαθέτει το μεγαλύτερο αρδευτικό δίκτυο με την Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία, από το οποίο και εξαρτάται πλήρως η φυτική παραγωγή της περιοχής (φράουλα, πατάτα, καρπούζι κ.λπ.).
Το δεύτερο ζήτημα που τέθηκε στη συνάντηση ήταν η νέα Προγραμματική Περίοδος, για την οποία υπάρχει ήδη ένας σχεδιασμός όσον αφορά της ζωική και φυτική παραγωγή, υπερτονίζοντας ο κ. Κατσιφάρας πως προτεραιότητα της Περιφέρειας είναι τα πρώιμα κηπευτικά, οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες και το ζωικό κεφάλαιο.
«Αυτό που ζητάμε είναι μια ολοκληρωμένη και στοχευμένη παρέμβαση κατά το πλαίσιο της χωρικής ανάπτυξης» σημείωσε ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας.
Ο κ. Κουκουλόπουλος επεσήμανε πως θα επεξεργαστούν οι Υπηρεσίες τους και τα δυο αυτά ζητήματα, σύμφωνα με τα στοιχεία που θα αποστείλει η Περιφέρεια στον Υπουργό μαζί με μια τεκμηριωμένη πρόταση όσον αφορά τη διαχείριση της φυτικής παραγωγής.
Επιπλέον, στο επίκεντρο τέθηκε και το θέμα του καταρροϊκού πυρετού, όχι μόνο όσον αφορά την αποζημίωση των πληγέντων κτηνοτρόφων, αλλά και για την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου, ώστε να σταθούν και πάλι στα πόδια τους, μετά από την οικονομική αυτή καταστροφή.
Απαντώντας ο αναπληρωτής Υπουργός τόνισε πως πέρα από τα προγράμματα που υπάρχουν και «τρέχουν» για τις αποζημιώσεις, ήδη συζητείται ένα σχέδιο για την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου που απωλέσθη από τον καταρροϊκό πυρετό.

Advertisements