Παρουσίαση βιβλίου «Ο ελληνικός αθλητισμός στη Σμύρνη 1890 – 1922»


Ανδρέα Μπαλτά «Ο ελληνικός αθλητισμός στη Σμύρνη 1890 – 1922» (2)Οι Εκδόσεις Μπαλτά και ο Ιανός παρουσιάζουν στις 10 Νοεμβρίου, ημέρα Δευτέρα, στις 18:00 μ. μ., το βιβλίο του Ανδρέα Μπαλτά «Ο ελληνικός αθλητισμός στη Σμύρνη 1890 – 1922».
Ο Ανδρέας Μπαλτάς κατάγεται από τη Μακρυνεία Αιτωλοακαρνανίας (Παπαδάτες και Κάτω Κεράσοβο). Η πρόγιαγιά του Γεωργία Ντόβα, καταγόταν από την οικογένεια των Ντοβαίων, κλεφτών του Ζυγού, που έλαβαν μέρος στην Έξοδο του Μεσολογγίου.
Σκοπός του βιβλίου είναι η καταγραφή της αθλητικής δραστηριότητας που αναπτύχθηκε από τα μέλη της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας της Σμύρνης στα πλαίσια του οθωμανικού κράτους, κατά την τελευταία περίοδο της ελληνικής ζωής στην πόλη.
Στο έργο αποτυπώνονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ελληνικού αθλητισμού της πρωτεύουσας της Ιωνίας, ο ρόλος της μέσης ελληνικής αστικής τάξης καθώς και η πολιτική του ελληνικού κράτους και των ελληνικών αθλητικών αρχών έναντι του αθλητισμού των Σμυρναίων.
Το βιβλίο κυκλοφορεί στα πλαίσια της εκδοτικής σειράς «ἐξ Ἀνατολῶν» των Εκδόσεων Μπαλτά, που είναι αφιερωμένη στον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας.
Ανδρέα Μπαλτά «Ο ελληνικός αθλητισμός στη Σμύρνη 1890 – 1922» (1)Ο ελληνικός αθλητισμός στη Σμύρνη 1890 – 1922 καταγράφει την εντυπωσιακή αθλητική δραστηριότητα που αναπτύχθηκε συστηματικά στην ιωνική πρωτεύουσα, κατά την τελευταία περίοδο της ελληνικής ζωής της. Αρχίζει από τη δεκαετία του 1890, με την ίδρυση σπουδαίων σωματείων, όπως ο Απόλλων και ο Πανιώνιος και κορυφώνεται στις αρχές του 20ου αι. με τη διοργάνωση των Πανιωνίων Αγώνων, τη διάδοση του αθλητικού πνεύματος ανάμεσα σε πολλούς Έλληνες της Μ. Ασίας και την αθρόα συμμετοχή Σμυρνιών και γενικά Μικρασιατών αθλητών σε μικρές και μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις του Ελληνισμού.
Καθοριστικοί παράγοντες για την άνθιση του αθλητισμού υπήρξαν η επιρροή των Λεβαντίνων της Σμύρνης, η άνοδος της ελληνικής αστικής τάξης της πόλης, καθώς και η παρέμβαση των πολιτικών και αθλητικών αρχών του ελληνικού κράτους. Η Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 έφερε το τέλος του ελληνικού αθλητισμού στη Σμύρνη και τα μέλη των μικρασιατικών σωματείων συνέχισαν στην προσφυγιά την αθλητική τους δραστηριότητα.