Τοποθέτηση Δεσύλλα στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το Π.Ε.Π.


Δεσύλλας– 1. Το προηγούμενο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (Π.Ε.Π. 2007 – 2013), παρά τις εντάξεις 224 έργων και την «μεγάλη απορροφητικότητα κονδυλίων» υπέρ των ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων, του τσιμέντου και των εργολάβων και σε βάρος της κοινωνικής πολιτικής, οδήγησε τη Δυτική Ελλάδα μαζί και την Ήπειρο «να πάρουν το πρωτάθλημα» στην ανεργία, στη φτώχεια, στην παραγωγική αποδιάρθρωση και στην περιφερειακή υποβάθμιση (συνέπειες που παραδέχεται και η εισήγηση του κ. Περιφερειάρχη, στις σελίδες 3, 4 και 5). Γιατί έγινε αυτό; Γιατί το Π.Ε.Π. (2007 – 2013) κινήθηκε πάνω στις ράγες της αντιλαϊκής πολιτικής Κυβερνήσεων – ΕΕ – ΔΝΤ – Μνημονίων – Καλλικράτη – Κεφαλαίου.
Δίδαγμα: Η ανάπτυξη δεν είναι ουδέτερο μέγεθος, έχει κοινωνικό πρόσημο και ταξικό περιεχόμενο (σε όφελος τίνος και σε βάρος τίνος γίνεται). Υπάρχει και «ανάπτυξη» με κακοπληρωμένη εργασία ή απληρωσιά και κυρίως «ανάπτυξη» με ανεργία, που είναι… της μόδας στο σύγχρονο καπιταλισμό!
– 2. Υπογραμμίζουμε ιδιαίτερα το αρνητικό γεγονός της απένταξης πέντε (5) έργων, κυρίως κοινωνικού χαρακτήρα (π.χ. για πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας Δήμου Πάτρας 492.000 € και για Κέντρο Ημέρας για ψυχικά πάσχοντες 1.400.000 €, σελ. 11 εισήγησης). Όπως επίσης και τη μη ένταξη δύο (2) έργων εξοπλισμού στον τομέα υγείας, ελλείψει πόρων, όπως αναφέρει Δελτίο Τύπου της Π.Δ.Ε. (18/9/14).
– 3. Το νέο ΕΣΠΑ (2014 – 2020) της Δυτικής Ελλάδας, παρ’ όλο που θα είναι διπλάσιο από το προηγούμενο (490 εκατ. ευρώ αντί 250 εκατ. ευρώ, δηλαδή 70 εκατ. το χρόνο) θα έχει πολύ χειρότερες κοινωνικές επιπτώσεις.
Γιατί; Γιατί έχει προσδεθεί στον «αυτόματο πιλότο» του ″Δημοσιονομικού Συμφώνου″ της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Υπερμνημόνιου Διαρκείας (της διαρκούς επιτήρησης, της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Διακυβέρνησης, των Ισοσκελισμένων Προϋπολογισμών και των απανωτών αντιλαϊκών μέτρων). Γιατί έχει προκαταβολικά υποταχθεί στη νέα στρατηγική «Ευρώπη 2020» για ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου, στο «Μεσοπρόθεσμο 2015 – 2017», στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου μέσω του ΤΑΪΠΕΔ του Φούχτελ και των επενδύσεων «άρπα – κόλλα» (fast track). Πλαίσιο που ακυρώνει κάθε δυνατότητα (και κάθε τυχόν καλή πρόθεση) φιλολαϊκού και κοινωνικού αναπτυξιακού σχεδιασμού. Προοπτική εφιαλτική, που δεν επιδέχεται διαχείριση και διορθώσεις, αλλά Ανατροπή!
Με αυτή τη λογική, ως «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» διεκδικούμε ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ έργων κοινωνικής σημασίας (π.χ. σχολικά κτίρια αντί για λυόμενα στην Ηλεία, εγγειοβελτιωτικά έργα σε Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία, ειδικό πρόγραμμα για κτηνοτροφία κ.ά.).

Advertisements