Με νέα ηγεσία θα προχωρήσει το ΠΑΣΟΚ


Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΗ

Μιλάει καθαρά και φαίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ σε μερικούς μήνες θα είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό. Με άλλον αρχηγό, σε άλλη κατεύθυνση, πιο αριστερή και λαϊκή.
Κάνουμε μια προφητεία ίσως, αλλά, όπως φαίνεται από τα λόγια του κ. Θάνου Μωραΐτη, δεν την κάνουμε στο βρόντο.
– Συμφωνείτε με την αφομοίωση του ΠΑΣΟΚ από μια ευρύτερη κεντρώα παράταξη;
«Είμαι υπέρ της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς, αλλά δεν μπορεί μετά το λάθος της Ελιάς να υπάρξει και δεύτερο. Αν δεν υπάρξουν προϋποθέσεις συμπαράταξης, δεν μπορεί να κοροϊδέψουμε τον κόσμο. Είναι άλλο η ανασυγκρότηση της παράταξης και άλλο να φτιάχνεις ένα σχήμα που υποδύεται την παράταξη, για να βρουν ρόλο ύπαρξης φίλοι, γυρολόγοι και «πολιτικές κινήσεις-περίπτερα»».
– Το κίνημα όμως, με τη σημερινή του ηγεσία, μπορεί να πάει επιτυχώς σε εκλογές;
«Λείπει ο μεγάλος μας σύμμαχος, η κοινωνία. Τα μηνύματα που στέλνονται δεν την αφορούν. Το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ είναι βαθιά πολιτικό. Ξέρετε, δεν αρκεί απλά κάποιος να αυτοπροσδιορίζεται προοδευτικός. Απαιτείται συγκεκριμένη προοδευτική πρόταση για μεταρρυθμίσεις και ρήξεις σε όλα τα επίπεδα».
– Και πώς μπορεί να το πετύχει, όταν εφαρμόζει μνημόνια με τη Ν.Δ.;
«Η συνεργασία ήταν μονόδρομος σε εκείνη τη συγκυρία. Από εκεί και πέρα υπήρξε μια τρικυμία τακτικισμών. Δεν βοήθησαν ούτε τα ευχολόγια της προγραμματικής συμφωνίας ούτε η επέλαση δεξιών αντιλήψεων σε νομοσχέδια. Το ΠΑΣΟΚ άργησε να αντιληφθεί ότι έπρεπε να υπάρξει μια σταθερή αντίληψη και μια συγκροτημένη προοδευτική ατζέντα».
– Μήπως εάν αποχωρούσε από την κυβέρνηση θα είχε καλύτερη τύχη;
«Ο κυβερνητικός συμβιβασμός οδεύει στη λήξη του. Δεν θα κερδίσουμε όμως τους πολίτες με κινήσεις πανικού ή τακτικισμούς. Το πολιτικό σύστημα είναι εγκλωβισμένο μεταξύ μιας νεοδεξιάς πολιτικής και μιας λαϊκίστικης λογικής που προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που απαιτείται είναι ένα προοδευτικό αφήγημα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ένα σχέδιο που θα απαντά στο πώς θα βγούμε από την κρίση».
– Βλέπω σύγκρουση μεταξύ της προηγούμενης και της σημερινής ηγεσίας. Πού λέτε να οδηγήσει;
«Είναι λάθος οι διαφορές να ανάγονται σε επίπεδο προσώπων. Υπάρχει μια σύγκρουση ιδεών, αντιλήψεων και συμπεριφορών. Δεν πίστεψα ποτέ στο ΠΑΣΟΚ όπου όλοι θα λέμε τα ίδια. Οι συγκρούσεις που ζήσαμε και ζούμε σε όλο το φάσμα του πολιτικού συστήματος είναι μεταξύ αυτών που πιστεύουν σε προοδευτικές αλλαγές, σε ουσιαστικές ρήξεις με ό,τι υπονομεύει το δημόσιο συμφέρον και αυτών που είτε εκ δεξιών είτε εξ αριστερών δίνουν μάχες οπισθοφυλακής. Κάτι ανάλογο ζήσαμε και ζούμε και στο δικό μας χώρο».
– Εχετε, νομίζω, καλές πολιτικές και προσωπικές σχέσεις με τον Γιώργο Παπανδρέου; Ποιες είναι οι στοχεύσεις του;
«Δεν ερμηνεύω προθέσεις κανενός. Αυτό που υπάρχει στη δημόσια σφαίρα είναι οι τοποθετήσεις του Γιώργου Παπανδρέου, όπως αυτή του Ζαππείου, την οποία εγώ προσωπικά βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα».
– Πώς είδατε τη συνάντηση Μέρκελ-Σαμαρά; Νομίζω πως δεν του ‘δωσε κανένα περιθώριο…
«Ας θυμηθούμε ότι και οι δύο ανήκουν στην ίδια ευρωπαϊκή ομπρέλα σκέψης, στο ίδιο κόμμα. Δεν θα ήταν καλύτερα για τη χώρα αν ο κ. Σαμαράς στήριζε από το 2010 την εθνική προσπάθεια; Πόσο πίσω πήγαν τη χώρα οι μούντζες προς τη Βουλή, οι διαδρομές Μπαλτάκου με τη Χρυσή Αυγή και τα Ζάππεια… Από εκεί και πέρα επαναλαμβάνω ότι το πιο σοβαρό πρόβλημα της χώρας είναι η ανυπαρξία σχεδίου και τα αυτογκόλ της ίδιας της κυβέρνησης. Καμία Μέρκελ δεν εμπόδιζε τον κ. Σαμαρά δυο χρόνια να παρουσιάσει ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση. Η ίδια η κυβέρνηση εξαΰλωσε το πολιτικό της κεφάλαιο».
– Και δεν υπάρχουν 180 βουλευτές να εκλέξουν Πρόεδρο…
«Η παράταση του βίου της κυβέρνησης με την εκλογή Προέδρου δεν είναι λευκή επιταγή. Εμάς μας αφορά η χώρα. Δεν μας αφορά ούτε αν μείνει δυο χρόνια ακόμα πρωθυπουργός ο κ. Σαμαράς ούτε καν αν θα είμαστε βουλευτές λίγους μήνες παραπάνω. Εκλογή πρόεδρου και σταθερότητα συμβαδίζουν με καθαρούς θεσμικούς όρους, πρόσωπο πραγματικά ευρείας αποδοχής και κυρίως με αλλαγή πολιτικής».
– Οδεύουμε προς κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πρέπει να συνεργαστείτε;
«Αυτή η συζήτηση είναι εμποτισμένη από μια μανία κυβερνητισμού. Κάποιοι έχουν μπει στη λογική ότι μια φορά δεκανίκι, για πάντα δεκανίκι είτε της Δεξιάς είτε του ΣΥΡΙΖΑ. Εμένα και πολλούς άλλους μάς αφορά να ξαναφτιάξουμε τον πολιτικό μας χώρο και να διαμορφώσουμε μια προοδευτική πρόταση για τον τόπο, όχι να είμαστε παρόντες την ώρα που τα πάντα γύρω θα έχουν διαλυθεί. Θέλουμε να ξαναφτιάξουμε την παράταξή μας, όχι να διαπραγματευτούμε τα απομεινάρια της».
– Υποθέτω με μια νέα ηγεσία…
«Προσωπικά, και δεν είμαι ο μόνος, μίλησα ανοιχτά για όλα αυτά γιατί δεν μπορώ να κρύβομαι περιμένοντας μια καταστροφική κατάληξη για να δηλώσω «δικαιωμένος» ή «προβληματισμένος». Τους τελευταίους μήνες εγώ και άλλα στελέχη θέσαμε δημόσια αυτά που συζητούν άπαντες στη βάση. Επιλέξαμε να μην κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας και θέσαμε ανοιχτά πολιτικά ζητήματα. Είπαμε ότι απαιτείται επανακαθορισμός του ιδεολογικού μας στίγματος, αξιόπιστες πολιτικές θέσεις, δημοκρατική λειτουργία των οργάνων και νέα ηγεσία. Θα ήθελα να πω όμως το εξής: Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε οριακό σημείο. Κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί από την ευθύνη του. Απατώνται όσοι θεωρούν ότι διά της σιωπής θα εξασφαλίσουν επανεκλογή και ρόλους την επόμενη μέρα. Πρόκειται για υποκριτικά παιχνίδια προσωπικών τακτικισμών και ισορροπιών που προσβάλλουν τον κόσμο της παράταξης».
– Ερχονται απολύσεις, νέο Ασφαλιστικό, αποδιάρθρωση αγοράς. Θα τα ψηφίσετε;
«Το ΠΑΣΟΚ έχει τοποθετηθεί ότι δεν μπορεί να υπάρξουν ούτε νέα μέτρα ούτε απολύσεις ούτε αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Στηρίζω απόλυτα αυτή την απόφαση».
– Εάν ωστόσο η κυβέρνηση επιμείνει; Θα τη ρίξετε;
«Δεν δέχομαι μονίμως το μπαλάκι να έρχεται έντεχνα στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με εκβιαστικά διλήμματα περί σταθερότητας. Υπονομευτές της σταθερότητας ήταν όσοι αποφάσισαν με αυτό τον τρόπο το κλείσιμο της ΕΡΤ. Οσοι υιοθέτησαν άκριτα την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Οσοι διατηρούσαν τους Μπαλτάκους και συντηρούσαν το φλερτ με τη Χρυσή Αυγή. Οσοι έστησαν το εμφυλιοπολεμικό κλίμα και τη θεωρία των δύο άκρων. Οσοι χειρίστηκαν το έκτρωμα του ΕΝΦΙΑ, τη λίστα Λαγκάρντ, η οποία 2 χρόνια μετά αφορά αυτή την κυβέρνηση. Εχουν τεράστιες ευθύνες αυτοί που γελοιοποιούν τη συλλογική λειτουργία της κυβέρνησης και παραμένουν εντελώς αδρανείς μπροστά στην ανάγκη ενός σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».
– Εχετε τη φιλοδοξία να ηγηθείτε ενδεχομένως του ΠΑΣΟΚ μετεκλογικά;
«Πατούσα πάντα και εξακολουθώ να πατάω στη γη… Οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνω υπηρετούν την ανασυγκρότηση της παράταξης, όχι φιλοδοξίες. Δεν ανήκω ούτε σε αυτούς που περιμένουν να διαλυθούν όλα για να διαπραγματευθούν καρέκλες ούτε σε αυτούς που ονειρεύονται ένα μικρό ΠΑΣΟΚ, που θα κουμαντάρεται εύκολα».

[Πηγή: www.enet.gr]