Προτάσεις για το υπαίθριο εμπόριο από τον Μωραΐτη


ΜωραΐτηςΠροτάσεις για τη βελτίωση των λαϊκών αγορών διατύπωσε σήμερα στη βουλή ο εισηγητής ΚΤΕ ανάπτυξης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Θάνος Μωραΐτης. Ο βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. τόνισε ότι «όσα συνέβησαν και με τις λαϊκές απέδειξαν ότι το υπουργείο ανάπτυξης λειτούργησε τα τελευταία δυο χρόνια με εμμονές και πάνω απ’ όλα με αναποτελεσματικότητα. Με μια τακτική σύγκρουσης για την σύγκρουση. Όπως είπε μάλιστα χαρακτηριστικά «είναι πραγματική κατάντια να νομοθετεί η βουλή ακόμα και για τους πάγκους των λαϊκών έχοντας το πιστόλι τον κρόταφο. Αναφέρομαι, στο πως κάποια προαπαιτούμενα δεν ήταν σε κανένα μνημόνιο και βρέθηκαν από την πίσω πόρτα. Υπουργοί, φρόντιζαν να τα επιβάλλουν με άλλον τρόπο στο Κοινοβούλιο».
Ο κ. Μωραΐτης υποστήριξε ότι «ο νομός για το υπαίθριο εμπόριο δεν αντιμετώπισε τα πραγματικά προβλήματα και δεν είχε φυσικά κανένα απολύτως στοιχείο βελτίωσης. Για την επικείμενη υπουργική απόφαση είπε ότι «είναι θέμα καταναλωτικής πίστης να διακρίνονται οι επαγγελματίες πωλητές από τους παραγωγούς. Από εκεί και πέρα πρέπει να βρεθεί ο τρόπος ώστε να μην υπάρξει αναστάτωση και στις λαϊκές αλλά κυρίως στους καταναλωτές. Αυτός ο τρόπος μπορεί να είναι είτε με εμφανείς ταμπέλες, είτε με χρωματική διαγράμμιση των πάγκων».
Ο εισηγητής ΚΤΕ ανάπτυξης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στη συνέχεια ανέφερε μια σειρά προτάσεων για την βελτίωση και αναβάθμιση του υπαίθριου εμπορίου μετά από διαβούλευση με φορείς των παραγωγών και των επαγγελματιών.
Βασικά Σημεία
1. Ορθολογικό πλαίσιο ποινών / κυρώσεων
1.1. Ενιαίο για όλη την αγορά (στεγασμένο και μη εμπόριο) σε κοινά θέματα μέσω των ΔΙΕΠΠΥ
1.2. Ειδικό μόνο για ζητήματα αδειών / θέσεων
2. Μόνιμα σημεία εγκατάστασης Λαϊκών Αγορών στα αστικά κέντρα (σε ανοιχτούς χώρους στο κέντρο της πόλης)
3. Αύξηση της πρόσβασης των καταναλωτών στις Λαϊκές Αγορές
3.1 Απογευματινό ωράριο
3.2 Αναβάθμιση παρεχόμενων υπηρεσιών
– Λειτουργικοί πάγκοι / ψυχόμενοι χώροι
– Ποιοτικά προϊόντα – τυποποιημένα
3. Συνέργειες στις μεταφορές προϊόντων από το χωράφι στον πάγκο
– Οργάνωση Εφοδιαστικής Αλυσίδας
– Κοινές Μεταφορικές Υπηρεσίες
4. Επαγγελματικοποίηση των παραγωγών
4.1. Ενίσχυση της συμμετοχής των ομάδων παραγωγών και των συνεταιρισμών / εταιρικά σχήματα πολλών αγροτών
4.2. Μικτά σχήματα παραγωγών / επαγγελματιών

Advertisements