Ερώτηση Φούντα για τη φημολογούμενη κατάργηση του τελωνείου στον Λιμένα Πλατυγιαλίου Αστακού


Πλατυγυαλι ΑστακουΣύμφωνα με δημοσιεύματα, με πρόσχημα την «αναδιοργάνωση υπηρεσιών και στόχο την οριζόντια δημοσιονομική προσαρμογή» επιχειρείται η κατάργηση του τελωνείου Λιμένα Πλατυγιαλίου Αστακού. Για ακόμα μία φορά γινόμαστε μάρτυρες του προχειρότατου σχεδιασμού του Υπουργείου Οικονομικών, που δρομολογεί καταργήσεις, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες, αλλά και προοπτικές κάθε περιοχής.
Το Λιμάνι Πλατυγιαλίου Αστακού συνιστά τη μοναδική στη χώρα Ελεύθερη Ζώνη Εμπορίου και Ελεύθερη Βιομηχανική Περιοχή με λιμάνι, ενώ επιπλέον διαθέτει έναν από τους ελάχιστους Σταθμούς Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου. Για την ανάπτυξη των υποδομών στη Ναυτική Βιομηχανική Περιοχή Αστακού (ΝΑΒΙΠΕ) άλλωστε, το ελληνικό δημόσιο έχει δαπανήσει υπέρογκα ποσά. Να σημειωθεί ότι το τελωνείο Αστακού είναι το δεύτερο μεγαλύτερο τελωνείο σε εισπράξεις στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας -μετά από αυτό της Πάτρας-, λειτουργεί με ελάχιστο προσωπικό, ενώ όσον αφορά τα λειτουργικά έξοδα η επιβάρυνση του δημοσίου είναι μηδαμινή, καθώς αυτό επιβαρύνεται μόνο με τα τηλεφωνικά έξοδα (τα λοιπά έξοδα καλύπτονται από την ΑΚΑΠΟΡΤ ΑΕ που διαχειρίζεται την εν λόγω ΝΑΒΙΠΕ).
Η λειτουργία του τελωνείου Αστακού είναι άμεσα συναρτημένη με τις αναπτυξιακές προοπτικές μιας εξαιρετικά υποβαθμισμένης περιοχής της χώρας και με την προώθηση της απαραίτητης εξωστρέφειας. Με κοινοβουλευτική της παρέμβαση η Βουλευτής Αιτωλ/νίας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φουντά, ζητά από το Υπουργείο Οικονομικών να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει επίσημα και κατηγορηματικά τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.
Ολόκληρη η ερώτηση της κ. Φούντα εδώ.

Advertisements