Έντονο ενδιαφέρον Φούντα για μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους της Αιτωλοακαρνανίας


ΘύρρειοΣημαντικά μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι της Αιτωλοακαρνανίας παραμένουν κλειστά για το ευρύ κοινό, εξαιτίας ολοκληρωτικής απουσίας προσωπικού φύλαξης. Εν όψει μάλιστα τουριστικής περιόδου, το πρόβλημα διογκώνεται, καθώς στερεί από συγκεκριμένες περιοχές τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα και περιθώρια για πολύπλευρη ανάπτυξη. Η απαξίωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι δεδομένη, εξαιτίας της συρρίκνωσης του δημοσίου τομέα, χωρίς σχέδιο, πλάνο και αξιολόγηση.
Όπως προέκυψε από την απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στην κοινοβουλευτική παρέμβαση της Βουλευτού Αιτωλοακαρνανίας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκης Φούντα για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο Μουσείο Θυρρείου, το ερωτώμενο Υπουργείο παραδέχτηκε, πως το Μουσείο παραμένει κλειστό, καθώς έχουν καταργηθεί και οι 3 οργανικές θέσεις που κατείχε, χωρίς ακόμα να υπάρχει πρόβλεψη για πρόσληψη έστω έκτακτου προσωπικού.
Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στο Κάστρο της Βόνιτσας -ενός σπάνιας ιστορικής, πολιτισμικής και αρχιτεκτονικής σπουδαιότητας μνημείου – που μένει για χρόνια κλειστό, παρά τις ενέργειες ανάδειξής του, εξαιτίας της έλλειψης απαραίτητου προσωπικού. Το ζήτημα των ευθυνών του Κράτους για την «εγκατάλειψη» της πολιτισμικής μας κληρονομιάς -κι εδώ- είναι τεράστιο, αφού πρόσφατα μάλιστα δαπανήθηκαν τεράστια ποσά ευρωπαϊκών πόρων για την πλήρη αποκατάσταση του μνημείου και την ανάδειξή του! Το Υπουργείο Πολιτισμού δε -υποτίθεται ότι- προστατεύει και την περιοχή γύρω από το διατηρητέο μνημείο, ως χαρακτηρισμένη ζώνη προστασίας. Τις προηγούμενες μέρες κατεγράφησαν σοβαρά δείγματα βανδαλισμού στο δυτικό τείχος, ακριβώς ελλείψει φύλαξης…
Όσον αφορά στο Κάστρο Αντιρρίου: κι αυτό έχει αναπλαστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και τους καλοκαιρινούς μήνες γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ στους χώρους του στεγάζονται εργαστήρια συντήρησης του 22ης Εφορείας Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και διατίθενται αίθουσες για διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων. Η ιδανική λειτουργία του, βέβαια, θα προϋπέθετε και σε αυτήν την περίπτωση, την παρουσία φυλακτικού προσωπικού, ώστε το μνημείο να είναι ανοιχτό κάθε μέρα και σε μεμονωμένους επισκέπτες. Αντ’ αυτού, οι πόρτες του παραμένουν ερμητικά κλειστές …
Η ανάγκη πρόσληψης προσωπικού αναδείχθηκε και κατά την πρόσφατη επίσκεψή της κ. Φούντα στην ΛΣΤ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, όπου γνωστοποιήθηκε πως στο Μουσείο Θυρρείου και στο Κάστρο της Βόνιτσας δεν υπάρχει ούτε ένας υπάλληλος, ενώ στο κάστρο Αντιρρίου, πληρείται μία μόλις θέση, που όμως καλύπτεται από υπάλληλο που βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια για λόγους υγείας.
Η Βουλευτής επανέρχεται με νέα Ερώτηση στους Υπουργούς Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εργασίας και Τουρισμού, ζητώντας να εξεταστεί – έστω – η δυνατότητα πρόσληψης ατόμων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διάρκειας έως 7 μηνών, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θυρρείου και στα Κάστρα Βόνιτσας και Αντιρρίου, εν όψει της τουριστικής περιόδου, δεδομένου ότι είναι ακόμα σε ισχύ η αναστολή προσλήψεων μόνιμου προσωπικού. Ταυτόχρονα, ζητά επιτέλους να αντιμετωπιστεί συνολικά και αποτελεσματικά το ζήτημα της γενικότερης απαξίωσης των αρχαιολογικών χώρων, που παραμένουν κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού. Σε μία χώρα με δυσθεώρητα πλέον ποσοστά ανεργίας, είναι τουλάχιστον παράλογο, να αντιλαμβανόμαστε ακόμα και σήμερα το ζήτημα του ευρύτερου δημοσίου τομέα, με ιδεολογικές εμμονές.