Γιορτή του Αιτωλοακαρνάνα ετεροδημότη


Η Παναιτωλοακαρνανική Συνομοσπονδία (ΠΑΝ.ΣΥ.) διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία στην αίθουσα Αρίων Royal στο Περιστέρι την γιορτή του Αιτωλοακαρνάνα ετεροδημότη – κοπή πίτας.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε:
• 17.00-17.30: Προσέλευση.
• 17.30: Πρωτοχρονιάτικα Κάλαντα από χορωδία της Ο.ΣΥ.Τ
• 17.35-17.45: Χορευτικό Συλλόγων Λευκιωτών & Αναληψιωτών (Ομοσπ. Συλλ. Τριχωνίδας).
• 17.40-18.00: Καλωσόρισμα από τον πρόεδρο της ΠΑΝ.ΣΥ – Κοπή Πίτας.
• 18.00-18.15: Χορευτικό Συλλόγου Χρυσοβιτσάνων: «Τα Κόροντα» (Ομοσπ. Πολ. Συλλ. Ξηρομέρου).
• 18.15-18.30: Παρουσίαση από τον πρόεδρο της Ο.Π.ΣΥ.Ξ., της ιστορίας και των δραστηριοτήτων των συλλόγων μελών της.
• 18.30-18.45: Χορευτικό Συλλόγου Φυτειωτών «Το Λιγοβίτσι» (Ομ.. Πολ. Συλλ. Ξηρομέρου).
• 18.45-19.00: Παρουσίαση από τον πρόεδρο της Ο.ΣΥ.Τ., της ιστορίας και των δραστηριοτήτων των συλλόγων μελών της.
• 19.00-19.15: Χορευτικό Συλλόγου Δρυμωνιωτών «Άγιος Γεώργιος» (Ομοσπ. Συλ. Τριχωνίδας).
• 19.15-19.30: Παρουσίαση από τον πρόεδρο της Ο.ΣΥ.Ε.Μ.
• 19.30-19.45: Χορευτικό Συλλόγου Περδικακιωτών «Αγία Παρασκευή» (Ομοσπ. Συλλ. Βάλτου).
• 19.45-20.00: Παρουσίαση από τον πρόεδρο της Ο.ΣΥ.ΒΑ., της ιστορίας και των δραστηριοτήτων των συλλόγων μελών της.
• 20.00-20.15: Χορευτικό Συλλόγου Χαλκιοπουλιτών «Άγιος Ανδρέας ο Ερημίτης» (Ομοσπ. Συλλ. Βάλτου).
• 20.15-20.30: Παρουσίαση από τον πρόεδρο της Ο.ΣΥ.Ν., της ιστορίας και των δραστηριοτήτων των συλλόγων μελών της.
Η ανταπόκριση των Αιτωλοακαρνάνων ετεροδημοτών, στο κάλεσμα της ΠΑΝ.ΣΥ., ήταν απίστευτη και ξεπέρασε κάθε αισιόδοξη πρόβλεψη.
Λόγω στενότητας στα οικονομικά μας προγραμματίσαμε την εκδήλωση παίρνοντας υπ’ όψιν την περσινή εκδήλωση. Κλείσαμε αίθουσα με περισσότερα καθίσματα κατά 20% παραπάνω σε σχέση με πέρυσι, όμως οι φίλοι μας οι Αιτωλοακαρνάνες που θέλησαν να μας τιμήσουν με την παρουσία τους ήταν διπλάσιοι σε σχέση με πέρυσι. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι αν είχαμε 600 θέσεις θα ήταν όλες καλυμμένες, αφού καλύψαμε τις 450 που είχαμε και πολύς κόσμος παρακολούθησε την εκδήλωση όρθιος, και κάποιοι άλλοι έφυγαν αφού δεν μπόρεσαν ούτε στη είσοδο να φτάσουν.
Η ανταπόκριση των συμπατριωτών μας ήταν συγκινητική και μας γέμισε χαρά και αισιοδοξία για το μέλλον. Στεναχωρηθήκαμε όμως πολύ, για τους συμπατριώτες μας που δεν μπόρεσαν να μείνουν στην αίθουσα και θέλουμε δημόσια να τους ζητήσουμε ένα μεγάλο ΣΥΓΝΩΜΗ. Μακάρι να είχαμε χρήματα να κλείναμε αίθουσα των 600 ή 800 θέσεων. Υποσχόμαστε όμως ότι του χρόνου θα πάρουμε τα μέτρα μας ώστε να μη μείνει κανείς παραπονούμενος.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης πήγε πάρα πολύ καλά και σε γενικές γραμμές κύλισε στα χρονικά περιθώρια που είχαμε από την αρχή καθορίσει. Η θεματολογία ήταν τέτοια που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των καλεσμένων μας.
Οι χορευτικές ομάδες των συλλόγων έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό σκορπίζοντας κέφι και τα παιδιά ξεδίπλωσαν το χορευτικό τους ταλέντο μπροστά σε ένα φιλικότατο κοινό, σε ένα οικογενειακό περιβάλλον, αυτό των πολιτιστικών συλλόγων.
Η παρουσίαση της ιστορίας και των δραστηριοτήτων όλων των πολιτιστικών συλλόγων του νομού μας με έδρα την Αττική, με την ταυτόχρονη παρουσίαση φωτογραφικού υλικού από τους προέδρους των πέντε ομοσπονδιών, ήταν μία ευχάριστη νότα στο όλο πρόγραμμα. Θελήσαμε με αυτόν τον τρόπο να τιμήσουμε τους συλλόγους μας για την προσφορά τους στον πολιτισμό μας και στη γενέτειρα μας.
Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στους πολιτιστικούς συλλόγους.
Η ΠΑΝ.ΣΥ. βράβευσε ,με απονομή επαίνων, τα χορευτικά που πήραν μέρος στην εκδήλωση. Την έναρξη έκανε μικρή χορωδία από τα χορευτικά της Τριχωνίδας (Λευκό – Ανάληψη) με τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα.
Την πίτα έκοψε ο πρόεδρος της ΠΑΝ.ΣΥ. Παναγιώτης Χολής, ο οποίος σε ένα μικρό χαιρετισμό, αναφέρθηκε στη σημασία που έχει για την κοινωνία μας, η παρουσία των πολιτιστικών συλλόγων, οι οποίοι παράγουν τοπικό-κοινωνικό-πολιτιστικό έργο. Αναφέρθηκε στη σημερινή οικονομική κατάσταση που ταλαιπωρεί όλους τους Έλληνες, ευχόμενος να πρυτανεύσει η λογική η σοφία και το πνεύμα προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και έκλεισε, προτρέποντας, «να προσφέρουμε σε εκείνους που το έχουν ανάγκη για να μπορούμε να απολαύσουμε το θαύμα της προσφοράς».
Την παρουσίαση της εκδήλωσης είχε η Γραμματέας Ευαγγελία Μπαμπάτσικου και τη οργάνωση ο ταμίας Ευάγγελος Τσιούνης.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και οι: Μάριος Σαλμάς Βουλευτής Αιτωλοακαρνανιας και πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νίκος Υφαντής, ο Δήμαρχος Αγρινίου Παύλος Μοσχολιός, ο Καθηγητής και Πρόεδρος της Αιτωλικής Πολιτιστικής Εταιρίας Παναγιώτης Κοντός, ο Αστυνομικός Διευθυντής της ομάδας ΔΙΑΣ Κωνσταντίνος  Κονδύλης, ο πανεπιστημιακός γιατρός Δημοσθένης Μπούρος, οι πρώην Πρόεδροι της ΠΑΝ.ΣΥ Αλέκος Σάββας, Αλέκος Καλοσπύρος, Πάνος Τρυφιάτης, Φίλιππος Φαρμάκης, ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Ξηρομέρου Βασίλης Μουρκούσης, ο στρατηγός Γιάννης Μπούρος, ο Χρυσόστομος Πατούλας (Αιτωλοακαρνανική), ο συγγραφέας Διονύσης Μπερερής, πρώην Πρόεδροι Ομοσπονδίας Βάλτου Κώστας Σαλμάς και Κώστας Δρούγας
Την πίτα ευλόγησε ο Πρωθιερέας του Ιερού Ναού Αγ. Σπυρίδωνα Πειραιά, Πόπης Βασίλειος.