Στο Αγρίνιο η κεντρική καπναποθήκη της Philip Morris για την Ευρώπη


Στο Αγρίνιο η κεντρική καπναποθήκη της Philip Morris για την ΕυρώπηΓια μία «μεγάλη, ουσιαστική, συμβολική επένδυση η οποία βοηθάει και στην εμπέδωση αυτής της ψυχολογίας, ότι τα πάντα αλλάζουν στην Ελλάδα», έκανε λόγο ο Αντώνης Σαμαράς κατά την συνάντηση με τον επικεφαλής της Philip Morris.
Ο πρωθυπουργός, συναντήθηκε σήμερα με τον επικεφαλής της πολυεθνικής Νίκο Θεοφιλόπουλο, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη. Η συνάντηση ακολούθησε την πρόσφατη απόφαση που πήρε ο κολοσσός της παγκόσμιας καπνοβιομηχανίας να μετατρέψει τις αποθήκες καπνού της εταιρείας «Παπαστράτος» στο Αγρίνιο, σε πανευρωπαϊκό κέντρο αποθήκευσης καπνού Ανατολικού τύπου.
«Προ ενός εξαμήνου, υπογράψαμε ένα τριετές συμβόλαιο συνεργασίας με την πολυεθνική εταιρεία, όπου θα αυξάνατε κατά 20% τις προμήθειές σας σε σχέση με την προηγούμενη τριετία. Αυτή η επέκταση των δραστηριοτήτων, μαζί με αυτήν την καινούργια επένδυση της Philip Morris, αντιλαμβάνεστε ότι αποτελεί μία ισχυρότατη ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελληνική Οικονομία, την οποία την θεωρούμε, όπως καταλαβαίνετε, πολυσήμαντη», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον κ.Θεοφιλόπουλο. Ταυτόχρονα η επένδυση σημαίνει νέες θέσεις εργασίας, διεθνείς μεταφορές προϊόντων εντός Ελλάδας, υποστήριξη εξαγωγών ενός κλάδου πολύ ισχυρού, με μεγάλη ζήτηση σε όλον τον κόσμο, προσέθεσε.
Ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης αναφέρθηκε επίσης στην συμφωνία που είχε γίνει με τις πολυεθνικές στις αρχές του έτους, για την οποία εκτίμησε ότι έχει ήδη σημαντικά αποτελέσματα στην καλλιέργεια. «Η συγκεκριμένη εταιρεία, έχοντας συμφωνήσει να πάρει το 50% της ελληνικής παραγωγής σε Ανατολικού τύπου καπνά, άμεσα είχε επίπτωση στους μεταποιητές φύλλων καπνού στην Ελλάδα. Γνωρίζοντας λοιπόν οι μεταποιητές ότι έχουν σίγουρη τη διάθεση των προϊόντων τους, οι εταιρείες που διαχειρίζονται τα γνωστά καπνομάγαζα, προχώρησαν άμεσα σε συμβόλαια με τους καπνοκαλλιεργητές. Δηλαδή βρήκαν μεγάλους παραγωγούς, βρήκαν ενώσεις και ομάδες παραγωγών, βρήκαν συνεταιρισμούς, έκαναν συμβολαιοποιημένη παραγωγή», είπε ο υπουργός, για να προσθέσει ότι «στις παραπάνω συνέργειες ήρθε η υποστήριξη της τράπεζας να παράσχει ρευστότητα σ΄αυτή τη συμβολαιοποιημένη παραγωγή και είναι ακριβώς αυτό το μοντέλο που θέλουμε να προωθήσουμε. Το μοντέλο μίας επιχειρηματικής γεωργίας που έχει σίγουρη την καλλιέργεια και σίγουρη τη διάθεση των αγροτικών προϊόντων και υποστηρίζει την εξωστρέφειά τους».
Σε αυτό το σημείο ο κ.Σαμαράς προσέθεσε ότι επίσης «αυξάνεται η δραστηριότητα, αυτό είναι το σημαντικό για την Οικονομία».
Ο κ.Θεοφιλόπουλος της Philip Morris International στην δική του αρχική δήλωση σημείωσε ότι για την εταιρεία του «η Ελλάδα αποτελεί μία χώρα στρατηγικής σημασίας για τα καπνά Ανατολικού τύπου. Σε συνέχεια της συμφωνίας που υπογράψαμε το Φεβρουάριο, προχωράμε τώρα στην μετατροπή των αποθηκών μας στο Αγρινίο, σε κεντρικές αποθήκες καπνών και κέντρο διανομής για τη Philip Morris International για όλη την Ευρώπη. Πιστεύουμε ότι θα ενισχύσουμε το μεταφορικό και εξαγωγικό έργο της χώρας και με τις επενδύσεις μας, που έχουν ξεπεράσει τα 600 εκατομμύρια ευρώ την τελευταία δεκαετία, θα βοηθήσουμε και εμείς για την έξοδο της χώρας από την κρίση».

[Πηγή: www.ethnos.gr]

Ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Π. Μοσχολιός έκανε την εξής σχετική δήλωση:
Μοσχολιός«Θέλω να εκφράσω της ικανοποίησή μου για την απόφαση της PHILIP MORRIS να μετατρέψει τις αποθήκες καπνού της εταιρείας Παπαστράτος στο Αγρίνιο σε Πανευρωπαϊκό Κέντρο Αποθήκευσης Καπνού ανατολικού τύπου, μια επένδυση στρατηγικής σημασίας για το Αγρίνιο και την ευρύτερη περιοχή.
Σε μια περίοδο όπου η οικονομική κρίση μαστίζει τη χώρα μας, κάθε θετική εξέλιξη στον τομέα της οικονομίας, όπως η συγκεκριμένη επένδυση, είναι ιδιαίτερα σημαντική και θέτει τις βάσεις για νέες αναπτυξιακές προοπτικές στην περιοχή μας.
Έτσι, αξιοποιείται μια μεγάλη αποθηκευτική μονάδα που καλύπτει 58.000 τετραγωνικά μέτρα στεγασμένους χώρους, σε μια έκταση 250 στρεμμάτων.
Πέραν της ουσιαστικής σημασίας της εν λόγω επένδυσης, πρέπει να επισημανθεί και ο βαθύς συμβολισμός της, ως ιστορικής συνέχειας της οικογένειας Παπαστράτος, στο οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι του Αγρινίου.
Η χρονική συγκυρία που ανακοινώνεται η επένδυση αυτή συμπίπτει με την συμπλήρωση εκατό χρόνων από την ίδρυση της πρώτης εταιρείας Παπαστράτος στην πόλη και καθιστά και πάλι το Αγρίνιο κέντρο διακίνησης καπνού στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».

Η Νομαρχική Επιτροπή της ΔΗΜ.ΑΡ. σε σχετική ανακοίνωσή της αναφέρει:
logo ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ«Η αξιοποίηση του συγκροτήματος καπναποθηκών ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ στη Μεγ. Χώρα Αγρινίου από την Philip Morris δημιουργώντας στις εγκαταστάσεις αυτές των 58.000 τ.μ. ένα πανευρωπαϊκό αποθηκευτικό χώρο για την αποθήκευση και διακίνηση ανατολικού τύπου καπνών, είναι μια αξιόλογη πρωτοβουλία εφόσον συνοδευτεί με το ανάλογο ενδιαφέρον της μεγάλης αυτής πολυεθνικής εταιρείας για την υποστήριξη της καπνοκαλλιέργειας στο νομό Αιτωλ/νίας.
Πρόκειται άλλωστε για μια υπόθεση αποκατάστασης μιας αδικίας σε βάρος του παραγωγικού κόσμου της Αιτωλ/νιας, ο οποίος πλήρωσε τις λαθεμένες πολιτικές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των συνδικαλιστικών αγροτικών ηγεσιών.
Ο καπνός για την Αιτωλ/νια ήταν η κύρια συναλλαγματοφόρος και αναπτυξιακή παραγωγική και μεταποιητική δραστηριότητα που πάνω της στηρίχθηκαν πολλές γενιές αγροτών, εργατών, επαγγελματιών κ.τ.λ. Το παραγωγικό brand name που ήταν ο καπνός για το Αγρίνιο και τις γύρω καπνοπαραγωγικές περιοχές εγκαταλείφτηκε εν μια νυκτί όταν κάποιοι ανεύθυνα αποφάσισαν την πλήρη αποσύνδεση της παραγωγής από την επιδότηση των καπνών.
Σήμερα που η οικονομική κρίση αφενός και η ψήφιση από την ΕΕ της οδηγίας με την οποία απαγορεύεται η χρήση χημικών πρόσθετων αρωματικών ουσιών στην σιγαρετοβιομηχανία αφετέρου, στρέφει κάθε μέρα και περισσότερους έμπειρους στην καπνοκαλλιέργεια αγρότες προς την καλλιέργεια αρωματικών καπνών, αποτελεί ευνοϊκή συγκυρία και πρόκληση για τους παραγωγικούς φορείς της Αιτωλ/νιας (Αυτοδιοίκηση, αγρότες, Επιμελητήρια κ.τ.λ. ) η αξιοποίηση προς όφελος των αγροτών και όχι μόνο αυτής της απόφασης της Philip Morris.
Αρκεί αυτή η απόφαση να μην αποτελεί απλά και μόνο άλλη μια σελίδα της επιχείρησης success story για τις ανάγκες των επικοινωνιακών τεχνασμάτων της κυβέρνησης.»