Ι.Μ. Αγίας Παρασκευής Σαρδηνίων


Ι.Μ. Αγίας Παρασκευής ΣαρδηνίωνΜεταξύ των χωριών Σαρδηνίων και Βαρετάδας του Δήμου Αμφιλοχίας βρίσκεται η Ι.Μ. Αγίας Παρασκευής Σαρδηνίων, που χρονολογείται από τα 1700 περίπου και αποτελείται από το καθολικό και τρία συγκροτήματα πέτρινων κελιών.
Η πρόσβαση με αυτοκίνητο δεν είναι εύκολη, ιδιαίτερα όταν οι καιρικές συνθήκες είναι άσχημες. Επίσης, παρότι στην όλη περιοχή υπάρχει δίκτυο της Δ.Ε.Η., παροχή ηλεκτρικού ρεύματος δεν πρέπει να υπάρχει.


Ο ναός της Αγίας Παρασκευής ανήκει στην κατηγορία του τρίκλιτου τετρακίονου σταυρεπίστεγου με πέντε τρούλους οκτάπλευρους ενώ υπάρχει και νάρθηκας που καλύπτεται σχεδόν ολόκληρος από αγιογραφίες με σκηνές από τη Δευτέρα Παρουσία.
Οι εικονογραφίες παρουσιάζονται σε πέντε ζώνες οι οποίες περιτρέχουν όλες τις πλευρές. Ο αείμνηστος Αρχιμανδρίτης Σωφρόνιος Παπακυριακού βρέθηκε στο μοναστήρι το 1923. Μελέτησε και κατέγραψε ό, τι είδε και τα δημοσίευσε το 1926 στο Δελτίον της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας. Σύμφωνα με τον π. Σωφρόνιο γύρω από την αγιογραφία του Αγίου Βαρβάρου υπάρχουν ιδιόχειρες σημειώσεις αρματωλών του Βάλτου.
– «- Έτος 1760 κάνο θύμισι εγό ο Χρίστος Αρκουμάνης το γγιρό όπου επιάσαμε αγάπη με τον καπετάν Στάθη και το κάνω θύμισι να θυμιέτε εις πάντας τους ηόνας και όπιος το διαβάζει ας έχει την ευχή και της αγίας Παρασκευής και να με συγχωρέσει και μένα τον αμαρτωλό. Τέλος και τω Θεω δόξα και του μοναστήρι.
– Έτος 1751 μαΐου 9 Κωνσταντής και Κοντογιάννης και ο Βλάχος Κήτσος εδώ στο μοναστήρι και εγώ ο Λάμπρος έγραψα…
– ‘Ετος 1777 μαρτίου 20 θύμισιν όπου ανταμώθι ο Δημήτρης με τον Χρήστο και με τον Γιώργη του Δημητράκη εις τα Σαρδίνια και παγαπηθήκαμε πίσω να έχουν το αρματωλήκι και να δώκη τους σκλάβους οπίσω.
– Έτος 1790 Μαρτίου 20 Φόντης σκότοσαν τον αναγνώστη από το κομπότη τον σκότοσε ο πασιάς. Θεός σηχορίστονη και όποιος διαβάζη =να τον σχωράγη και θάχει φχες της αγίας Παρασκευής.
– Έτος 1792 Απριλίου 1 φόντης ηπήργ το αρματολήκη ο αναγνώστης Μοσχοβίτης του…
– 1815 μαΐου 15 απέθανε ο κασπετάν καραΐσκος και εμπήκε το παιδί του ο Γιαννάκης καπετάνιος»
Με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας 2000 – 2006 εγκρίθηκε η Συντήρηση και Αποκατάσταση της Ι.Μ. . Αγίας Παρασκευής Σαρδινίνων, η οποία και έχει πλέον ολοκληρωθεί.

[φώτο κ΄video: ouranos.gr]
[Πηγές:
kosmasaitolos.blogspot.gr
www.myamfilochia.gr
– Αθ. Παλιούρα, Βυζαντινή Αιτωλοακαρνανία, Αθήνα 1985
– Ν. Χ. Τέλωνα, Το Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής Σαρδινίνων Βάλτου, Αμφιλοχία 2002]