Πού πάτε, κα Ντόρα;


του Νάσου Κατσώχη*

Φαίνεται πως η …κωλοτούμπα είναι πια η κυρίαρχη άσκηση της πολιτικής γυμναστικής.
Η.κ. Ντόρα Μπακογιάννη, που μέχρι πριν –όχι από λίγες, αλλά από- ελάχιστες μέρες χαρακτήριζε αδιόρθωτους τους Νεοδημοκράτες και τον πρόεδρο Α. Σαμαρά, τώρα, τόσο απλά, τόσο γλυκά, επαναπατρίζεται. Κάτω από την κοινή ομπρέλα, λέει, της αντιπαράθεσης στο αριστερό αντιευρωπαικό ρεύμα που δείχνει να διαμορφώνεται και να απειλεί την πρωτοκαθεδρία της ΝΔ στις επικείμενες εκλογές.
Όχι, κ. Μπακογιάννη. Σας ξέρουμε καλά, εδώ και χρόνια. Φύγατε από τη ΝΔ ελπίζοντας πως η μέχρι τότε δημοφιλία σας θα σας βοηθήσει να σχηματίσετε ένα νέο κόμμα με ελπιδοφόρα προοπτική (και ίσως προς αντιπερισπασμό στην απρόσμενη κατά τα αρχικά φαινόμενα εκλογή του Α. Σαμαρά στην ηγεσία της ΝΔ). Τώρα που δεν μπήκατε στη Βουλή και που διαπιστώσατε πως, καλώς ή κακώς, δεν σας βγαίνει, αποφασίσατε να επανενταχθείτε. Δεν είμαστε αφελείς, όμως, για το κίνητρο της εν λόγω πράξης.
Τώρα που βλέπετε πως ο κίνδυνος απώλειας της πρωτιάς, της αυτοδυναμίας, της εξουσίας, -πέστε το όπως θέλετε- για τη Νέα Δημοκρατία είναι υπαρκτός, άρα και πιθανή η αμφισβήτηση εκ των έσω του Α. Σαμαρά ως προέδρου της, εάν τελικά το κόμμα ηττηθεί στις 17 Ιουνίου, ‘’μυριστήκατε’’ ξανά τη γλυκιά γεύση μιας μελλοντικής προεδρίας της ΝΔ. Για να ξαναθέσετε, φυσικά, υποψηφιότητα κάποια στιγμή. Όπως, βέβαια, το ίδιο έκανε, ανώδυνα από ό,τι φάνηκε, και ο νυν πρόεδρος της ΝΔ.
Πόσο εύκολα αλλάζουν τα πράγματα. Με προσχήματα, βεβαίως.
Προσωπικά τουλάχιστον, θεωρώ την κ. Μπακογιάννη πιο ικανή πολιτικό από τον Σαμαρά, και μάλιστα χωρίς λαϊκισμούς και παλαιοκομματικό λόγο. Ωστόσο, η κίνησή της αυτή τη στιγμή μου υπενθυμίζει –εμένα τουλάχιστον- πόση δίψα πια έχει η πρόεδρος της ΔΗ. ΣΥ. για ηγεσία. Είδε ότι το κόμμα της, η Δημοκρατική Συμμαχία, νεοφώτιστο σε ένα κακό πρωτάθλημα, της ελληνικής πολιτικής, δεν έχει ελπίδες για κάτι καλό. Και επαναπατρίζεται στην παλιά της ομάδα, που ακόμη, έστω και λαβωμένη βαθιά, κάνει πρωταθλητισμό. Και βέβαια, ίσως της κάνει τη μεγάλη χάρη να την τοποθετήσει και σε εκλόγιμη θέση του Επικρατείας. Οποία αναστροφή των πραγμάτων, στον βωμό της (κεντρο)δεξιάς νίκης.
Ομολογώ πως με τις διαρκείς κωλοτούμπες, η βρομιά της πολιτικής επιβεβαιώνεται όλο και περισσότερο στα μάτια των απογοητευμένων και αγανακτισμένων ψηφοφόρων. Δεν ξέρω αν η συγκεκριμένη κίνηση επανασυσπειρώσει κάποιο κομμάτι της ΝΔ. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, -και θα μου φαινόταν πιο λογικό- έστω και αν προταχθεί το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας, επομένως και οι πολιτικές που υπηρετούν, να αποδοκιμαστεί η ίδια πράξη από όσους, πέρα από την οικονομία, τα διλήμματα και τα μνημόνια, εξακολουθούν να αντιστέκονται στην ανηθικότητα, τις κραυγαλέες αντιφάσεις, και τον καιροσκοπισμό. Πρακτικές στις οποίες τόσο βαθιά έχουν βουτήξει τόσο χρόνια οι Έλληνες πολιτικοί.

*Ο Νάσος Κατσώχης είναι συγγραφέας

[Πηγή: www.protagon.gr]